Orsa djurpark vill ta hand om björnungarna

De björnungar som blev kvarlämnade i idet efter att björnhonan attackerat en 12-årig skidäkare riskerar att svälta ihjäl.

Återvänder inte björnhonan kommer björnungarna att svälta ihjäl. Med anledning av det vill nu Orsa Djurpark ta hand om ungarna.

Förmodligen klarar sig björnungarna bara fem-sex dagar utan björnhonans mjölk innan de svälter ihjäl.Den cirka 100 kilo tunga björnen angrep den skidåkande pojken sedan han kört ned i hennes ide, där hon och hennes två ungar låg och sov.

Polisen spårade björnhonan med hjälp av helikopter och fältpersonal från länsstyrelsen. Den hade då lagt sig under en gran cirka 2,5 kilometer från skidanläggningen.

Björnen anses inte vara farlig för allmänheten och skyddsjakt är inte aktuell, skriver Östersunds-Posten.

Trots att björnattacker är ovanliga förstärker skidanläggningen säkerheten.

– Till nästa säsong kommer spårhundar för att söka igenom området runt skidområdet, så att vi säkerställer att det inte finns några björnar där som vi kan väcka i onödan, säger Kevin Kirk, vd för Funäsdalsbergets skidanläggning, till Sveriges Radio Jämtland.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser