Orrar från Ljusdal ska transporteras till Tyskland

LJUSDAL(JJ). Naturvårdsverket har gett tillstånd för en flytt av orrar från Ljusdals kommun till Tyskland. Fåglarna ska släppas ut i Rhön-området där orrarna riskerar att dö ut. Det får flyttas maximalt 15 fåglar om året under fem års tid.

Det är Tyska Regierung von Unterfranken, vilket motsvarar vår länsstyrelse, som har fått Naturvårdsverkets tillstånd för projektet. 

Orrarna ska fångas genom nät och fällor under perioden januari till och med april. 
Redan på söndag anländer personal från Tyskland för att göra det första försöket att fånga orre. Försöket ska göras runt Nyskogen.

Det har avsatts ett skyddat område för orrarna i Rhön-området. Trots att orrarna där har varit fridlysta under omkring 20 år så har beståndet inte ökat. Det har även gjorts stora insatser för att förbättra livsmiljön för orrarna på platsen. 
Det här rapporterar Ljusdals-Posten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser