Orrar från Ljusdal flyttas till Tyskland

LJUSDAL(JJ). Det har konstaterats att tre orrar från Ljusdal lever vidare i Rhön i Tyskland. Det var i våras som tyskar hämtade elva fåglar och tog hem till Rhön.

Stefan Karlsson arbetar på Sveaskog i Ljusdal och han är kontaktperson för projektet som handlar om att flytta 15 orrar om året, under en period av fem år, från Ljusdal till Rhön.
Anledningen till att projektet drogs igång är att dessa fåglar höll på att dö ut i Rhön.
Naturvårdsverket i Sverige har gett tillstånd för fågelflytten. 

– Tyskarna tycker det är jättebra. Och om man betänker att de tidigare inte har fått en enda fågel att överleva, när de har flyttat ägg och tamfödda fåglar, så är det ett fantastiskt resultat, säger Stefan Karlsson till Ljusdals-Posten. 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser