Oro över älgstammens utveckling

Värmland (JJ) Nedgången i älgstammen kan vara på väg att plana ut, skriver Jägareförbundet i Värmland i ett pressmeddelande. Anders Olsson, vice ordförande anser att jägarna måste börja bygga upp en bättre älgstam med utrymme för en meningsfull jakt.

Andra måndagen i oktober startar älgjakten i södra och mellersta delarna av Värmland. Merparten av Värmlands drygt 12 000 jaktkortslösare deltar i älgjakten.

Jägareförbundet Värmland ser med fortsatt stor oro på älgstammens negativa utveckling där antalet fällda älgar fortsatt att minska till historiskt låga nivåer. Älgjakten i Värmland kan idag jämföras med älgjakten i Skånes slättbygder och Norrbottens fjällmassiv.

– Jägarna i Värmland har tagit ett stort ansvar de senaste åren. Nu kan älgstammens negativa utveckling vara på väg att stanna av, men på en allt för låg nivå, säger Anders Olsson.

Alla jaktlag uppmanas att starta jakten försiktigt, vara försiktiga med att skjuta vuxna djur och låta kalvjakten styra uttaget. Behovet av att stärka älgstammen är stort och kalvjakten kan vara vägledande.

– Har vi inga kalvar under jakten så ska det självklart heller inte skjutas vuxna djur, säger Anders Olsson.

Planer och avskjutningsmål är nu nere på 1960-talets nivåer. Trots det minskar inte viltolyckorna och betesskadorna i samma takt. Få jaktbara älgar och ett konstant rovdjurstryck har gett en jämnare fördelning av älg under året. Trots minskade möjligheter för jakt innebär det att skogsskadorna och viltolyckorna fortsatt ligger på nivåer som inte avspeglas i en minskad älgstam.

– Det nyligen tagna beslutet om vargjakt är ett steg i rätt riktning men avskjutningen av varg måste öka kraftigt om vi ska lyckas med att återigen få en bra älgstam i Värmland, säger Anders Olsson.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser