Annons
Oro för växande dovviltstam på Gotland - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan dovhjort
Flera grupper frilevande dovvilt lever på den norra delen av Gotland. Arkivbild: Gettyimages
Oro för växande dovviltstam på Gotland
Nu tar länsstyrelsen hjälp av allmänheten

Nu ber Länsstyrelsen på Gotland allmänheten om hjälp med att kartlägga öns dovvilt.  Det för att få reda på hur stor stammen är och vart på ön djuren finns.

–  Det finns mycket rykten och snack om att de finns här och där. Men vi behöver ha lite koll för att kunna gå vidare i diskussionen med olika personer. En del är oroliga för att dovviltet ska bli många och ställa till skador, säger Johan Månsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen till SVT nyheter Öst

Enligt länsstyrelsen finns det idag ett 30-tal vilda dovhjortar på den norra delen av ön och de har i viss mån börjat sprida sig i mindre satellitgrupper.  Därför vill länsstyrelsen nu i ett första steg få kunskap om hur många djuren är och vart de finns.

Allmänheten uppmanas nu att ta en bild om de ser dovhjort på Gotland och via ett formulär skicka in sina observationer till länsstyrelsen.

Behöver mer kunskap

Att dovhjorten skulle få samma spridning på ön som rådjuren har fått sedan de dök upp tror inte Johan Månsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

– Dovvilt förökar sig och sprider sig relativt långsamt, då de till skillnad från rådjur lever i flock. Att de skulle få en spridning liknande rådjurens är inte särskilt troligt. Nu behöver vi skaffa oss mer kunskap om stammen på Gotland, därefter kan vi gå vidare i förvaltningsprocessen och besluta om eventuella åtgärder om det skulle visa sig behövas, säger han på länstyrelsens hemsida.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!