Oro för varg i Grängesberg

Grängesberg(JJ) Oron växer bland boende i Grängesberg - orsaken är vargobserverationer i Björkås, Grängesberg. Länsstyrelsen arbetar just nu med att försöka kartlägga hur vargen eller vargarna rör sig i området.

Flera gånger har vargs sett i närheten av ett elljusspår. Dessutom har observationer gjorts en dryg kilometer från Björkås skolan, länsstyrelsens fältperosnal har hittat spår som bekräftar att varg varit där.
Länsstyrelsen har varit i kontakt med skolans ledning och personal och länsstyrelsen bedömer att skolan i nuläget inte behöver vidta några åtgärder.  

Dessutom har rapportera kommit in om ett större antal försvunna katter.
Länsstyrelsen har lämnat in spillning till Viltskadecenter för analys. Analysen visar dock inte spillningens innehåll utan enbart den aktuella vargens DNA och släktskap.

Man har konstaterat att det rör sig om en ung vargtik från ett revir strax norr om Grängesberg. Spår- och synobservationer kan tyda på att det, utöver tiken, finns ytterligare en varg i området. 

Länsstyrelsen försöker nu ta reda på varför en eller flera vargar uppehåller sig i området. Man kartlägger även hur vargen eller vargarna rör sig och om det finns något som kan locka dit dem, exempelvis kadaver. 
Det här meddelar länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande. 

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser