Oro för ändrade fjälljaktsregler

Stockholm (JJ) Oron bland jägare är mycket stor inför det väntade beskedet från regeringen om hur fjälljakten ska bedrivas i fortsättningen. Efter en förfrågan från EU finns risken att fjälljakten öppnas på lika villkor för alla EU- och EES medborgare.

 För utländska jägare har det senaste åren gällt särskilda regler. De har fått börja jaga senare på hösten och måste i vissa län vara åtföljda av lokala guider.
Efter en anmälan från turistföretag i Arjeplogsfjällen ansåg kommerskollegium att det var ett brott mot konkurrensreglerna. Därefter ville EU-kommissionen få ett klarläggande från regeringen över vilka regler som gäller. Regeringen ska inom kort fatta beslut och många jägare fruktar att dörrarna öppnas för flera miljoner EU medborgare. Något som ganska snabbt innebär att jaktmarkerna avlyses från jakt. Vilket kommer att drabba svenska jägare hårt. Regeringen står inför ett beslut som i allra högsta grad kan komma att bli en svekdebatt. Många jägare röstade på alliansen på grund av deras inställning i jaktfrågor.
Om regeringen ger upp kampen om den svenska fjälljakten kommer besvikelsen att bli stor bland jägarna som senaste tiden även fått stöd från socialdemokraterna i sin kamp för att bevara jaktformen.
Socialdemokraterna vill att fjälljakten ska utredas noga innan ett beslut fattas.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser