Orädd räv ska skjutas

Bälinge (JJ) En räv terroriserar både folk och katter i Bälingetrakten. Nu har kommunen beslutat att räven ska skjutas.

En orädd räv sägs terrorisera folk och katter i Bälinge. Nu har kommunen beslutat att räven ska skjutas. Arkivbild Foto: iStock

På några månader har räven enligt flera anmälare tagit minst fem katter och kommit allt för nära både boende och skolbarn. Nu har kommunen beslutat om skyddsjakt på den fräcka räven.

Räven har varit vid Bälinge skola flera gånger, där den observerats av skolans morgontidiga personal. – Jag har sett den flera gånger, i ett par månader. Ofta finns den på skolgården när jag kommer till jobbet vid 06-tiden, säger Gudrun Hjorth som arbetar på skolan. Räven sägs ha tagit katter och upplevs som närgången.

Men Olof Liberg, docent i viltbiologi, förhåller sig skeptisk till Bälingerävens eskapader.

– Visst kan rävar ta katter, men det behöver inte betyda att det är räven som är problemet här, säger han. Men han håller med om att det faktum att räven ofta observerats i omedelbar närhet till människor är ett tecken på att just den här individen inte är som alla andra.

– Men rävar utgör inget hot mot människor. De blir allt vanligare i stadsmiljö. Väl där lär sig rävar att folk inte är farliga och då blir den förstås mer orädd, säger Olof Liberg, till Uppsala Nya Tidning

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser