Oplomberad älg var inget jaktbrott

Kiruna (JJ) Trots att polisen hittade en oplomberad älg vid en kontroll av jägare i Kirunafjällen avskriver åklagaren en man från brottsmisstankar.

En grovt slaktad älg hittades utan plombering – den unika plasttagg som jägare i Norrbotten är skyldiga att fästa runt varje fälld älg. Mannen misstänktes därför för jaktbrott. Men kammaråklagare Rickard Finnberg har beslutat att lägga ned brottsmisstankarna. Mannen har kunnat ge en förklaring till varför älgen saknade plombering.

– Det finns inget specifikt straff när man inte taggat älg och det kan per automatik inte anses som jaktbrott, säger han till Sameradion.

Totalt misstänktes tre jägare för samma typ av jaktbrott i Kiruna. Länsstyrelsens förhoppning var att något av fallen skulle tas till domstol.

Frågan är alltjämt om det är brottsligt att inte plombera älgar. Polisen och länsstyrelsen är av den åsikten, men en domstol har ännu inte prövat frågan. En friande eller fällande dom blir därför juridiskt vägledande, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser