Onlinetjänst förkortar licensväntetid

Stockholm JJ) Ett nytt system för jägarregistret med en modern onlinetjänst för jaktkort och jägarexamen har tagits fram. Målsättningen med systemet är att det bland annat ska underlätta och effektivisera vapenlicensansökans handläggningstider.

─ Med det modernare systemet kan polisen snabbare få information om en person har jägarexamen och snabba på handläggningstiden för vapenärenden. Naturvårdsverket och polisen är överens om att det är viktigt att förbättra servicen för jägarna, berättar Daniel Bladh, projektledare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Betalning av jaktkort har också blivit enklare med nya jägarregistret. Man betalar med bankkort eller genom en direktbetalning i internetbank på Naturvårdsverkets webbplats. Jaktkortet kommer som en pdf-fil direkt efter betalningen. Det är sedan enkelt att mejla, skriva ut eller spara jaktkortet i mobilen.

─ Nu slipper man vänta två-tre veckor innan jaktkortet kommer med posten, man får det direkt som en pdf-fil. Det är bra både för jägare som glömt betala i god tid innan jakten och för dem vill ha jaktkortet tillgängligt elektroniskt. Vi minskar även vår direkta miljöpåverkan med minskade pappersutskick, säger Daniel Bladh.

För den som inte har tillgång till dator kommer det gå att betala jaktkortet på vanligt vis även framöver meddelar Naturvårdsverket.

Bakom det nya systemet står Naturvårdsverket, de båda jägarförbunden och Rikspolisstyrelsen.

AKTUELLT

Finsk seger på nordiska mästerskapen

Luleå (JJ) De finska stövarekipagen tog hem segern både individuellt och i lag när Nordiska Stövarmästerskapet arrangerades första helgen i december av Norrbottens läns stövarklubb.

Annonser