Omstridd älgjakt även i vinter i Norrbotten

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har beslutat att den hårt kritiserade vinterjakten på älg ska genomföras kommande jaktsäsong också.

Norrbottens-Kuriren berättar det blir älgjakt under november i Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner. Dessutom ska vandringsälgar skjutas under tre veckor kring nyår i Överkalix.

Den gångna vinterns jakt väckte hård debatt, eftersom det finns jägare som anser att jakt i djup snö är oetisk. Argumentet för jakten är att förhindra skogsskador i områden där det samlas stora mängder vandringsälgar.

Jakten har inte utvärderats.

– Det sköts en del älg men det är svårt att säga någonting efter bara ett år. Man behöver prova några år för att se hur det slår, säger Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen, till Norrbottens-Kuriren.

Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Norrbotten, Mikael Samuelsson, säger till tidningen att älgarna kan skjutas tidigare på säsongen. Han pekar på att det är få älgar som skjuts i vinterjakten och att den har liten påverkan på skador på ungtallar.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser