Omstridd älgjakt även i vinter i Norrbotten

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har beslutat att den hårt kritiserade vinterjakten på älg ska genomföras kommande jaktsäsong också.

Norrbottens-Kuriren berättar det blir älgjakt under november i Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner. Dessutom ska vandringsälgar skjutas under tre veckor kring nyår i Överkalix.

Den gångna vinterns jakt väckte hård debatt, eftersom det finns jägare som anser att jakt i djup snö är oetisk. Argumentet för jakten är att förhindra skogsskador i områden där det samlas stora mängder vandringsälgar.

Jakten har inte utvärderats.

– Det sköts en del älg men det är svårt att säga någonting efter bara ett år. Man behöver prova några år för att se hur det slår, säger Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen, till Norrbottens-Kuriren.

Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Norrbotten, Mikael Samuelsson, säger till tidningen att älgarna kan skjutas tidigare på säsongen. Han pekar på att det är få älgar som skjuts i vinterjakten och att den har liten påverkan på skador på ungtallar.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Annonser