Omstridd älgjakt även i vinter i Norrbotten

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har beslutat att den hårt kritiserade vinterjakten på älg ska genomföras kommande jaktsäsong också.

Norrbottens-Kuriren berättar det blir älgjakt under november i Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner. Dessutom ska vandringsälgar skjutas under tre veckor kring nyår i Överkalix.

Den gångna vinterns jakt väckte hård debatt, eftersom det finns jägare som anser att jakt i djup snö är oetisk. Argumentet för jakten är att förhindra skogsskador i områden där det samlas stora mängder vandringsälgar.

Jakten har inte utvärderats.

– Det sköts en del älg men det är svårt att säga någonting efter bara ett år. Man behöver prova några år för att se hur det slår, säger Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen, till Norrbottens-Kuriren.

Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Norrbotten, Mikael Samuelsson, säger till tidningen att älgarna kan skjutas tidigare på säsongen. Han pekar på att det är få älgar som skjuts i vinterjakten och att den har liten påverkan på skador på ungtallar.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser