Omstridd älgjakt även i vinter i Norrbotten

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har beslutat att den hårt kritiserade vinterjakten på älg ska genomföras kommande jaktsäsong också.

Norrbottens-Kuriren berättar det blir älgjakt under november i Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner. Dessutom ska vandringsälgar skjutas under tre veckor kring nyår i Överkalix.

Den gångna vinterns jakt väckte hård debatt, eftersom det finns jägare som anser att jakt i djup snö är oetisk. Argumentet för jakten är att förhindra skogsskador i områden där det samlas stora mängder vandringsälgar.

Jakten har inte utvärderats.

– Det sköts en del älg men det är svårt att säga någonting efter bara ett år. Man behöver prova några år för att se hur det slår, säger Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen, till Norrbottens-Kuriren.

Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Norrbotten, Mikael Samuelsson, säger till tidningen att älgarna kan skjutas tidigare på säsongen. Han pekar på att det är få älgar som skjuts i vinterjakten och att den har liten påverkan på skador på ungtallar.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼