Omkring 30 vargar i Gävleborgs län

Gävleborgs län(JJ) Under vintern 2013/2014 fanns det omkring 30 vargar i Gävleborgs län. Det visar inventeringsresultaten som länsstyrelsen fått fram.

Både lodjur, varg och kungsörn har inventerats 2013/2014. Länsstyrelsen har också gjort en bedömning av förekomsten när det gäller björn och järv.

Under vintern 2013/2014 berördes länet av åtta vargrevir. I tre av reviren konstaterades det att valpar fötts under våren 2013.
Totalt 15 familjegrupper av lodjur kvalitetssäkrades vid inventeringen. Lodjursstammen i länet uppskattas till cirka 83 djur.

Det har inte gjorts någon inventering av björn utan länsstyrelsen bedömer björnstammens storlek utifrån den spillningsinventering som gjordes år 2012. Då uppskattades björnstammen till cirka 380 djur och bedömningen är att det finns ungefär lika många djur nu.

De spår av järv som noterats visar att de finns främst i länets nordliga och nordvästra delar.
Inventeringen av kungsörn år 2013 visade på 21 revir och uppskattningsvis finns det 50-60 kungsörnar i länet.
Det här meddelar länsstyrelsen i Gävleborgs län på sin hemsida.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser