Jaktnyheter

Olyckorna har tredubblats – vildsvinsexplosion i Skaraborg

Antalet trafikolyckor med vildsvin inblandade har ökat radikalt i Skaraborg i takt med att populationen växer. Foto: Gettyimages
Skara (JJ) Västra Götalands län har länge varit ett så kallat utbredningslän för vildsvinsstammen. Populationen har endast bitvis varit talrik, men nu verkar det som om vildsvinsstammen tagit sig ordentligt. I alla fall om man tittar på trafikolycksstatistiken.
Det är tidningen Nya Lidköpings Tidning (NLT) som rapporterar att trafikolyckor med vildsvin ökat kraftigt jämfört med tidigare år. I de fyra Skaraborgskommunerna Lidköping, Skara, Vara och Götene har antalet kollisioner med vildsvin ökat från 32 stycken 2017 till 85 förra året. I Skara kommun stod väg 184 för de allra flesta olyckor. Framför allt sträckan mellan Härlanda och Stora Bjurum.

Avskjutningen nära fördubblad

– Jägarna har svårt att hålla jämna steg med expansionen, säger Robert Åhlrud, eftersöksjägare och kontaktperson på NVR i området till NLT. Avskjutningen av vildsvin i regionen speglar också en ökning av vildsvinsstammen. 2018 års avskjutning är inte redovisad än men avskjutningen i Lidköping och Skara var sammanräknat 512 vildsvin 2017 jämfört med 277 vildsvin 2016.