Oljebona kolven

oljebona.jpgNär ett nytt vapen påstås ha "oljebonad valnöt" är det snarare förberett för en klassisk oljeboning än fullbordat med denna exklusiva ytbehandling. Vi berättar hur du gör väldoftande stockolja och gnider fram den rätta lystern.

Impregnering på djupet
1 del fransk balsam terpentin
3 delar rå linolja
Blanda till 1 dl i burk. Förvara under lock.

Ytfinish med hemkokt stockolja
1 del fransk balsam terpentin
1 del bivax (möbelvax/rockvax)
3 delar kokt linolja
Blanda till 1 dl under uppvärmning i vattenbad. Förvara under lock.Till för inte så länge sedan var oljebonat valnötsträ en självklarhet till såväl enkla vardagsvapen som extravaganta beställningsarbeten från välrenommerade tillverkare. Trä kan vara vackert att se på och behagligt att hålla i, men besvärligt att täta. När fukt går in eller ut och fibrerna krymper eller sväller skall man inte förvånas om studsarpipan vispar iväg kulorna i oväntade riktningar. Moderna plaster, epoxylacker och kompositmaterial kan dämpa och nästintill ta bort oväntade pipsvängningar. Ett välgjort metalljobb som noga bäddats i en kompositstock verkar vara dagens idealval bland dem som vill skjuta hål-i-hål hundratals meter från mynningen.

Repor i lacken
En av mina vänner, som sedan årtionden är djupt fascinerad av att bygga studsare av marknadens mest attraktiva komponenter, erkände härom-dagen att han numera – givetvis – stockar sina långskjutare i kompositmaterial för tufft utomhusbruk, men inte har något emot att byta till en vacker trästock, när han skall titta på och njuta av sitt vapen hemma. För alla som av skiftande skäl fortfarande håller fast i valnöten kan nedanstående metoder av ytbehandling vara värda att känna till. Enklaste sättet att täta träet mot inträngande fukt är att lägga på en tunn hinna epoxylack. Men antingen den är glittrigt blank eller sammetsmatt, varar fröjden sällan längre än till första repan. Den härdlackade kolven går inte att bättra så enkelt som den oljebonade. Och hur ser det egentligen ut under lådan och pipan? Täcker lacken dessa fibrer eller kan fukt nå in?

Oljebonat trä?
Rätt skött blir det oljebonade träet bara vackrare och vackrare med en diskret glans. Den som köper ett nytt vapen med oljebonad stock kan räkna med att träet mera är förberett för en klassisk oljeboning än fullbordat med en sådan exklusiv ytbehandling. Av dagens nytillverkning är det endast dyrgriparna i de högsta prisskikten som får den tids-ödande behandling som en riktig oljeboning innebär. För att kunna konkurrera med sina bruks-vapen tvingas fabrikanterna gå genvägar för att få fram tilltalande finish på sina kolvar och stockar. Ett vanligt sätt är att doppa träet i olja och sedan arbeta fram en ytglans med lumpskivans hjälp. Troligtvis får inte detta moment ta mer än några minuter… Behandlingen räcker gott så länge vapnet står i butiken. Ytan går oftast att acceptera även efter ett par dagar i skog och mark. Men den olja fabrikanten har skänkt träet, har knappast gått på djupet. Vill man själv göra jobbet bättre, är det fullt möjligt.

Två behandlingssteg
En korrekt oljeboning innebär att man grundar träet med rå linolja. Rå linolja impregnerar på djupet, ibland fem millimeter eller mera. Rå linolja stelnar (härdar) emellertid aldrig. Då träet inte längre vill suga, är det dags att ställa undan den råa linoljan. Har man denna som ytskikt kommer träet alltid att kännas kladdigt och till och med svettas i varm väderlek. Därför måste porerna täppas till med ett hårt, yttre skikt. För detta ändamål använder man kokt linolja. Träet hos engelska hagelvapen av gott märke brukar ha en yta som snarare är elegant än på fluget blank. Finishen skapas genom att den kokta linoljan blandas med bivax, möbelvax eller rockvax (”oljerock”). Givetvis har varje stockmakare sin egen häxbrygd, som han svär vid. Många anser till exempel att fransk balsam terpentin blandad med linoljan medför att oljan snabbare tränger längre in i träet. Om inte annat så luktar i varje fall linoljan ännu godare med denna lättflyktiga tillsats.

Projektet tar tid!
Räkna inte med att det finns några genvägar till en gedigen oljeboning. Färdig behandling sker inte över en natt. Arbeta bara med ett par droppar åt gången vid varje behandling. (Stocktillverkare, som ännu inte nätskurit, kan kosta på sig att pensla på rå linjolja eller dränka träet i ett tråg tills fibrerna inte suger längre. Efter avtorkning är det dags även för honom att gå över till kokt linolja.) Många vapen vittnar om att ägaren gett dem många strykningar, som fått becka ihop med randiga och ojämna ytor som följd, då den kokta linoljan härdat. Från och med detta stadium är det därför viktigt, att att man inte arbetar med mer än en till två droppar varje gång bössan tas fram. Ett tips: Om oljeboningen sker under en längre tid, då vapnet inte används, kan man med fördel skilja träet från alla metalldelar. Observera att kokt linolja kan becka igen nätskärningen. Den råa linoljan, som gått på djupet, får räcka.

En kvart om dagen…
Kolvmakare med rykte att göra förstklassiga arbeten, sätter sig verkligen ner och gnider in sitt hemkok i träet under uppskattningsvis 10-15 minuter morgon och kväll tills den rätta ytan uppnås. De sysslar inte med att blanda shellack i linoljan eller att sätta kolven till lumpskivan och sedan inbilla kunden att kolven oljebonats, när den i själva verket bara vaxats. Att oljebona på rätt sätt tar emellertid lång tid och blir orimligt dyrt, om en hantverkare skall göra det åt oss. Om du är glad för att pyssla med dina vapen och från början är inställd på att det kan ta månader tills oljeboningen är perfekt, behöver inte lämna bort jobbet. Till och med jag har klarat det själv. Priset på linolja kan variera kraftigt beroende på var man handlar. Jämför priserna från byggvarubutiken, konstnärsbutiken och färghandlaren.

Text och foto: HANS NORGREN

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser