Olaglig terrängkörning – nu utökas tillsynen

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har under första älgjaktveckan genomfört tillsyn av terrängkörning på barmark i Arjeplogs kommun. Flera körskador från misstänkt olaglig körning har upptäckts, nu utförs en utökad tillsyn i flera kommuner.

Vid älg- och björnjakt får du transportera ett fällt djur till närmaste bilväg.

Länsstyrelsen i Norrbotten hävdar att terrängkörning blir allt vanligare i Sverige och antalet nyregistrerade fyrhjulingar och snöskotrar ökar. Fler terrängfordon i Norrbottens läns väglösa marker betyder att folk har enklare att ta sig fram i olika syften men innebär också att de negativa konsekvenserna för naturen blir allt mer påtagliga. Olaglig terrängkörning kan ge böter eller fängelse.

Den allt mer omfattande terrängkörningen på barmark lämnar svårläkta körspår, bland annat på myrmarker, i sluttande terräng, över bäckar och på kalfjäll. I Norrbottens fjällvärld, likt många håll i landet, präglas landskapsbilden på vissa håll av milslånga spår efter terränghjulingar.

Vid jakt får jaktlag som har fällt björn eller älg förflytta djuret med hjälp av terränghjuling till lämpligast belägna bilväg för vidaretransport. Vid förflyttningen av djuret bör man så långt som möjligt undvika att köra i våtmarker, över kalfjäll eller andra känsliga miljöer där det finns risk att det blir långsiktiga och svårläkta markskador.

Förutom för körning inom skogsbruk, jordbruk, vid vissa andra tjänsteärenden och i direkt samband med renskötselarbete krävs personlig dispens för all övrig terrängkörning på barmark.

Det är till exempel förbjudet att köra till jaktkojor eller köra runt och jaga från terrängfordon. Detta regleras av jakt- och terrängkörningslagstiftningen. Personlig dispens kräver särskilda skäl och söks hos Länsstyrelsen, säger man i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser