Olaglig terrängkörning – nu utökas tillsynen

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har under första älgjaktveckan genomfört tillsyn av terrängkörning på barmark i Arjeplogs kommun. Flera körskador från misstänkt olaglig körning har upptäckts, nu utförs en utökad tillsyn i flera kommuner.

Vid älg- och björnjakt får du transportera ett fällt djur till närmaste bilväg.

Länsstyrelsen i Norrbotten hävdar att terrängkörning blir allt vanligare i Sverige och antalet nyregistrerade fyrhjulingar och snöskotrar ökar. Fler terrängfordon i Norrbottens läns väglösa marker betyder att folk har enklare att ta sig fram i olika syften men innebär också att de negativa konsekvenserna för naturen blir allt mer påtagliga. Olaglig terrängkörning kan ge böter eller fängelse.

Den allt mer omfattande terrängkörningen på barmark lämnar svårläkta körspår, bland annat på myrmarker, i sluttande terräng, över bäckar och på kalfjäll. I Norrbottens fjällvärld, likt många håll i landet, präglas landskapsbilden på vissa håll av milslånga spår efter terränghjulingar.

Vid jakt får jaktlag som har fällt björn eller älg förflytta djuret med hjälp av terränghjuling till lämpligast belägna bilväg för vidaretransport. Vid förflyttningen av djuret bör man så långt som möjligt undvika att köra i våtmarker, över kalfjäll eller andra känsliga miljöer där det finns risk att det blir långsiktiga och svårläkta markskador.

Förutom för körning inom skogsbruk, jordbruk, vid vissa andra tjänsteärenden och i direkt samband med renskötselarbete krävs personlig dispens för all övrig terrängkörning på barmark.

Det är till exempel förbjudet att köra till jaktkojor eller köra runt och jaga från terrängfordon. Detta regleras av jakt- och terrängkörningslagstiftningen. Personlig dispens kräver särskilda skäl och söks hos Länsstyrelsen, säger man i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser