Ola fällde vildsvin med abnorm bete i underkäken

Skåne (JJ) Ola Olsson sköt på söndagen ett märkligt vildsvin i Skånska Vittsjö. – Beten på ena sidan underkäken stack ut 15 centimeter, säger Ola.

Ola Olsson fällde det här märkliga vildsvinet för sin gråhund Dollar. Foto: Privat

Han har fina hemmamarker i trakterna av Vittsjö. Det är myrar och granplanteringar blandat med insprängd åkermark.

– Vildsvinen är ute väldigt mycket och bökar på åkrarna på nätterna. Jag släppte unghunden i morse och han spårade ungefär 500 meter och sedan blev det upptag, berättar Ola.

Egna uppfödningen, gråhunden Kämpolans Dollar, jobbade med vildsvinet i tät granplantering. Det gick i långsamt gångstånd och efter cirka 45 minuter lyckades Ola genskjuta hund och vildsvin och komma till skott.

– Det flyttade sig cirka 1,5 kilometer från upptaget och var på väg från en mindre plantering till en större när jag lyckades smyga mig och skjuta på några meters avstånd, berättar Ola.

”Fantastisk trofé”

Galten vägde drygt 100 kilo.

Det var en galt som vägde drygt 100 kilo. På ena sidan huvudet hade den en 15 centimeter lång bete som stack ut från underkäken.

– De säger att ungefär en tredjedel av beten pekar ut. Men så kan det omöjligen vara i det här fallet – för då skulle beten var 45 centimeter lång. Det var glapp mellan betarna i underkäken och överkäken och därför har den här beten inte slitits, säger Ola.

Renkokning av trofén kommer att visa hur den märkliga beten ser ut i sin helhet.

– Det blir en fantastisk trofé och det är extra roligt när man lyckats skjuta för sin egen hund. Det var en mycket bra jakt, konstaterar Ola.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser