Ökad vargtilldelning i Lettland

Lettland (JJ) Vinterns vargjakt i Lettland har varit mycket framgångsrik. I mitten av februari hade 239 vargar av de 300 tilldelade fällts. Men jägarna kan trots att de jagar så mycket varg de kan konstatera att stammen växer och övrigt vilt minskar.

 

I Nordvästra Lettland saknas helt älgkalv, hjort och vildsvinskultingar, jägarna menar att jakten är hotad. Skogs- och lantbrukare tycker dock motsatsen och hävdar att klövviltstammarna är för stora.

I fjol fälldes totalt 230 vargar i Lettland av en stam som uppskattas bestå av cirka 700 djur före jakten. Efter föryngring är vargstammen åter i samma numerär och eventuellt större.

Vid årets vargjakt fälldes 200 vargar redan i december, trots snöbrist. Vargen går ofta 3-4 mil under en natt och är svåra att hitta, men ändå fälldes så många vargar. När 200 vargar var fällda tog skogsstyrelsen beslutat att öka tilldelningen med ytterligare 100 vargar.

I Lettland är vargjakten inte kontroversiell på något sätt och även Världsnaturfonden stöder jakten.  Djurhållningen i landet är anpassad till vargförekomsten och tas som regel in under natten från sina beten. Ingen ersättning utgår till djurägarna efter vargattacker.  

Vid en vargjakt i Dundaga, nära Ventspils (150 km ost Gotland) i västra Lettland hade en grupp jägare ringat en vargflock. När vargarna stöttes ur sina legor visade det sig vara nio vargar och jägarna lyckades fälla sju.

Lettiska vargjägare efter en lyckad jaktdag, sju vargar fälldes ur flocken på nio djur. Foto: Privat.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser