Ökad tillgänglighet för turism i nationalparker

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ändrar bestämmelserna för 16 nationalparker. I arbetet har de varit noga med att förändringarna inte ska påverka naturvärdena i nationalparkerna på ett negativt sätt. I många nationalparker finns det antingen en tillståndsplikt för kommersiella verksamheter eller förbud mot dem. Detta kommer att tas bort den 1 januari 2015.
Lapporten I Abisko tronar upp sig och inbjuder till fjällvandring. Foto: Per Jonson.

Naturvårdsverket bedömer att det idag finns få problem med organiserade grupper i våra nationalparker, oavsett om det är fråga om kommersiella eller icke-kommersiella grupper. Därför tar vi nu bort både förbud och generella krav på tillstånd för kommersiella arrangemang. För de flesta parker kommer det bara behövas tillstånd för idrottstävlingar och idrottsarrangemang.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt för ideella organisationer, skolor och naturturismföretag – och inte reglera i onödan, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket. Organiserad naturturism i våra nationalparker leder förhoppningsvis till att nya grupper kommer att upptäcka vår allra finaste natur.

För några nationalparker där Naturvårdsverket anser att det finns ett behov, införs tillståndskrav för vissa typer av organiserade aktiviteter. Det handlar om fjällparkerna där andra aktiviteter är mindre reglerade, till exempel tältning, cykling och ridning. Här kommer man att behöva tillstånd för besök i större grupper och för de arrangörer som återkommer ofta till samma park.

I många nationalparker tas nu en del av de gamla förbuden bort. I fem av nationalparkerna lättas på förbuden och det blir nu möjligt att övernatta antingen på anvisade platser eller var man vill. Här kommer man kunna elda på anvisade platser. Att kunna sova över, få använda sitt friluftskök eller tända en eld förhöjer naturupplevelsen. Där Naturvårdsverket ser att varken naturvärden eller övriga besökare påverkas försvinner förbuden.

De nationalparker som får nya eller ändrade föreskrifter är Abisko, Blå Jungfrun, Dalby Söderskog, Djurö, Färnebofjärden, Garphyttan, Gotska Sandön, Haparanda skärgård, Norra Kvill, Pieljekaise, Stenshuvud, Sonfjället, Tresticklan, Töfsingdalen, Vadvetjåkka och Ängsö.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser