Ökad risk för björnattacker på jägare med hund

Vålådalen(JJ) Risken för att råka ut för en björnattack har ökat för jägare, främst de som har hund. Däremot menar forskarna att risken inte ökat för exempelvis bärplockare.

Björnstammen ökar och det är alltså jägarna som är den utsatta riskgruppen för björnattacker. Detta är preliminära resultat som kommer från det skandinaviska björnprojektet och redovisades vid vargsymposiet i Vålådalen.

Enligt forskarna verkar det som att det är vissa perioder som björnarna är extra känsliga för störningar. En sådan period, samma period som jägarna är ute i skogen, är när björnarna går i ide under hösten.

Forskarna menar att det kan orsakas av förändringar i hjärtrytmen hos björnarna. Detta skulle in sin tur göra att de heller väljer att ta strid med jakthundar, eftersom de inte kan fly lika lätt.
Det här rapporterar SVT Mittnytt.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser