Annons
Ökad jakt på rovdjur med ny norsk rödgrön regering - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Norge
Oslo tingsrätt stoppar licensjakt på varg efter krav från WWF m.fl. Arkivfoto: Gettyimages
Ökad jakt på rovdjur med ny norsk rödgrön regering
Målsättningen retar gallfeber på vargvärnarna

Den nya norska rödgröna minoritetsregeringen, med ministrar både från Arbeiderpartiet och Senterpartiet, har en gemensam regeringsplattform som innebär att det kan bli ökad jakt på stora rovdjur för att värna bland andra boskapsägarna på landsbygden.

Dokumentet som gäller för åren 2021 till 2025 innebär bland annat att de ska bli en mer restriktiv rovdjurspolitik de närmaste fyra åren, där de regionala rovviltnämnderna ska få mer avgörande inflytande i rovdjursförvaltningen.

Det framgår av sidan 31 i dokumentet om plattformen, som retat gallfeber på rovdjursvärnarna i Norge. Dokumentet finns här.

Vargstammen ska skjutas ned till beståndsmålet

En viktig punkt är att rovdjursstammarna ska skjutas ned till de beståndsmål som beslutats av stortinget, Norges riksdag. Det ska både med hjälp av licensjakt och att skadegörande stora rovdjur, som till exempel varg, ska kunna fällas i samband med skyddsjakt. I områden där betande boskap är prioriterat ska det kunna bli skyddsjakt ”utan ogrundade stopp” efter överklaganden.

De två partierna är även överens om att införa effektivare licensjakt på järv med ”mer moderna jaktmetoder”.

Sänkt mål för varg- och björnstammen

En annan punkt är att låta utreda en sänkning av de nuvarande beståndsmålen för varg och björn. Målet ska vara att reducera rovdjurstrycket för de som har boskap eller i övrigt påverkas av rovdjursproblem.

Beståndsmålen för stora rovdjur ska ha både ett tak och ett golv.

Mer effektiv skyddsjakt

Vid skador av stora rovdjur ska det tillåtas skyddsjakt både snabbare och med mer effektiva jaktvillkor under längre perioder även utanför rovdjurszonerna.

Dessutom är de två nya regeringspartierna överens om att det ska bli bättre inventeringar av rovdjursstammarna, där resultaten ska blir mer tillförlitliga när det gäller hur många stora rovdjur det finns.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!