Ok till vildsvinsstängsel mellan Tyskland-Danmark

Danmark (JJ) Det danska Folketinget ger klartecken för att sätta upp ett 70 kilometer långt stängsel på gränsen mot Tyskland. Det ska hindra den fruktade afrikanska svinpesten att nå landet.

De danska politikerna säger ja till ett 70 kilometer långt viltstängsel som ska hindra tyska vildsvin att nå Danmark. Foto: Gettyimages

Om myndigheten Miljøstyrelsen anser det nödvändigt kommer bygget att sätta igång, rapporterar Danmarks Radio, DR.

Stängslet ska vara en och en halv meter högt, 70 kilometer långt och beräknas kosta 80 miljoner kronor.

För att undvika att vildsvinen tar sig under nätet ska det grävas ned 50 centimeter i marken. Enligt beräkningarna kan stängslet sättas upp på sex månader.

Beslutet är taget för att skydda den danska tamgrisindustrin som exporterarar kött för elva miljarder årligen. Ett utbrott av svinpest skulle stoppa exporten.

Kritiker menar att stängslet inte kommer att hindra tyska vildsvin att ta sig in i Danmark.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Älgstammen i Västsverige minskar

Älgjaktssäsongen lider mot sitt slut och Länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att stammen fortsätter att minska i området, utifrån älgobsdata. Sedan 2013 har obsen minskat från 0.107 älgar per mantimma till 0,082 älgar per mantimma.

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser