Annons
OK till skyddsjakt - trots överklaganden - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan överklaganden
Förvaltningsrätten i Luleå meddelar att det är okey att skjuta en varg i Forshagareviret i Värmland. Foto: Gettyimages
OK till skyddsjakt - trots överklaganden

Rovdjursföreningen, Nordulv och Jaktkritikerna överklagade, men nu meddelar förvaltningsrätten i Luleå att jakten är okej och en varg får skjutas.

Värmlands folkblad rapporterar i sin papperstidning att en nötkalv dödades i midsommarveckan i Väse öster om Karlstad. Det fick länsstyrelsen att besluta om skyddsjakt.

Det finns en lång historik med vargproblem för jägarna i området, men en del av händelserna där jakthundar råkat illa ut har inte dokumenterats. I vintras skadades en jakthund och då sa länsstyrelsen ja till skyddsjakt.

Den överklagades och förvaltningsrätten stoppade jakten med hänvisning till att kriterierna för skyddsjakt inte var uppfyllda. Domen överklagades av länsstyrelsen men hovrätten har ännu inte avgjort fallet ärendet.

Nötkalv dödad

Nu konstaterar förvaltningsrätten i Luleå att den dödade nötkalven ändrat förutsättningarna och därför får skyddsjakten genomföras.

Rovdjursföreningen, Nordulv och Jaktkritikerna får inget gehör för sin överklagan. Rätten konstaterar att Värmland ligger inom det mellersta förvaltningsområdet för rovdjur ”där nästan hela den svenska vargstammen för närvarande är koncentrerad”.

Någon genetiskt viktig varg finns inte i närheten och därför säger förvaltningsrätten ja till jakten.

Länsstyrelsens personal misstänker att det är Forshagareviret som ligger bakom attacken mot nötkalven och incidenter som påträffats i samband med löshundsjakt.

Skyddsjakten får pågå till den 3 augusti.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!