Jaktnyheter

Oförändrad tilldelning av björn i Västernorrland

Dalarnas jägare får skjuta betydligt fler björnar i år än tidigare. Arkivbild: Gettyimages

Max 85 björnar får skjutas under björnjakten 2023. Det har länsstyrelsen i Västernorrland beslutad. Det innebär att kvoten är oförändrad från i fjol.

Årets licensjakt på björn inleds 21 augusti och fram till den 15 oktober få länets jägare fälla totalt 85 björnar. Samma antal som under jakten 2022.

När stammen i Västernorrlands län senast inventerades, 2020, beräknades den till mellan 416 och 470 individer. Naturvårdsverkets  miniminivå för länet är 150 björnar.

– Länsstyrelsen har efter detta beslutat om en jämn och hög tilldelning för att stammen ska minska mot målen. Nästa spillningsinventering kommer att genomföras 2025, först då kan vi se om vi närmar oss förvaltningsmålet, säger Linda Rapp, handläggare på Länsstyrelsen Västernorrland.

Läs mer: Så blir björnjakten i Västerbotten

80 av de tilldelade björnarna får jagas inom hela länet. Fem får fällas i ett område inom Örnsköldsviks kommun från 1 oktober. Avdelningen av de fem björnarna är gjort då det handlar om ett område där rennäringen årligen upplever skador av björn.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut:

”Länsstyrelsen bedömer att områdesindelningen i kombination med ett högt uttag över hela länet, bör medföra att skadebilden för rennäringen kopplad till björn på såväl kort som lång sikt minskar”

Läs mer: Björnförvaltningen i Dalarna: ”Trott att vi varit på väg åt rätt håll men inventeringen säger något annat”

Under jakten får jägarna använda sig av registrerade åtlar och av halvautomatiska vapen som kan laddas med upp till sex patroner. Om man vill använda sig av åtel ska den vara anmäld till länsstyrelsen innan 21 juli.

Här kan du läsa beslutet i sin helhet.

logo
Andreas Åsenheim