Oförändrad björnkvot i Jämtland?

Östersund (JJ) Jägarna i Jämtland misstänker att björntilldelningen i länet kommer att bli oförändrad till hösten.

Amledningen till oron är att spillningsinventeringen blivit kraftigt försenad. När jägarna i Jämtland uppmanades att samla björnspillning för DNA-analys överraskades länsstyrelsen med cirka 5 000 spillningsprover.
Laboratoriet i Frankrike som utför analyserna klarar endast 20 prover per dag och därför kommer materialet inte att vara färdigt förrän tidigast våren 2008.
Länsstyrelsen i Jämtland uppskattar att björnstammen uppgår till någonstans mellan 400- 700 björnar.Jägarna i länet är av en helt annan uppfattning och anser att det finns minst 1 000 björnar.
Ett argument som talar för detta är bland annat björnspillningsinventeringen där jämtlänningarna samlade in fler prover än vad Västerbotten, Västernorrland och Dalarna hade tillsammans.
Björntilldelningen fastställs av Naturvårdsverket i början av sommaren och jakten börjar den 21 augusti.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser