Nytt vargrevir i Stockholms län

Järna (JJ) Sedan i våras har varg observerats i Stockholms län runt Gnesta och Järna. Nu bekräftar Länsstyrelsen i länet att det kan röra sig om ett revirmarkerande par.
Spår av två vargar som gått ihop syns i den lilla spårsnö som fallit runt Järna. Foto: Länsstyrelsen.

Spår av två vargar som gått ihop syns i den lilla spårsnö som fallit runt Järna. Foto: Länsstyrelsen.

Enligt Mikael Fransson, rovdjurshandläggare, vet man att tiken härstammar från Forshagareviret och är född 2013. Hannens ursprung har man dock än så länge ingen vetskap om.

– Vi har samlat in ett antal spillningsprover som vi hoppas ska ge svaret på den frågan, säger Mikael Fransson.

I det området som vargarna finns i är det relativt få tamdjursbesättningar, enligt Mikael Fransson, men några finns, bland annat en gård som har 500 tackor.

– Vi ska informera tamdjursägare i området om reviret och om de möjligheter till skydd som finns, säger han.

Vid två tillfällen under jul- och nyårshelgerna har personal från Länsstyrelsen spårat varg i området väster om Järna. Båda gångerna har det rört sig om två vargar som gått tillsammans. Vargarna har regelbundet urinmarkerat, vilket tyder på att minst ett av djuren har området som sitt revir.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser