Nytt vargrevir i Hälsingland

Forsa (JJ) Inte förrän det finns spårsnö går det att slå fast att området Boda, Nianfors och Forsa har vargar som bildat revir. Men det finns iakttagelser om att två vargar rör sig i området och om de förblir i området är det ett första viktigt steg i revirbildandet.

– Vi har indikationer på att det är ett vargpar. De brukar vara stationära och sedan får de valpar, säger Hans Nordin, naturbevakare pålänsstyrelsen i Gävleborg.

Länsstyrelsen bedömer att antalet vargar som vandrar genom Hälsingland har ökat. Från tid till annan finns det troligtvis varg i hittills snudd på revirfria Hudiksvall och Nordanstig. Men iakttagelserna från Forsa är bra för jägarna att känna till.

– Men det är svårt att skydda hundar under löshundsjakt. Om ser en varg eller hör ylandet så kan det vara bra att undvika i området. Men vargar kan röra sig flera mil på en natt, så det är svårt att ge några råd, säger Hans Nordin

Länsstyrelsen räknar med att det finns nio vargrevir som berör Hälsingland och baserar det på spårningar som gjordes innan snön smälte i våras. Ett av de kända reviren är borta. Det är Tandsjöreviret i Ljusdals kommun som försvann genom skyddsjakt i vintras.

Det är i västra Hälsingland som reviren finns och vargparen bär namn efter platserna där de vistas så som Prästskogen/Haverö i Ljusdal, Bondskog och Kukumäki i Bollnäs respektive Ovanåker. Lingboreviret ligger längst österut och det nordligaste reviret är Naggen som berör Ljusdal-Hudiksvall-Nordanstig, rapporterar helahelsingland.se.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser