Nytt vargrevir i Färilaskogarna?

Mycket talar för att ett nytt vargpar håller på att etablera sig i Färilaskogarna. Detta skulle innebära att en vargkull kan födas i vår. Länsstyrelsen har startat spårningar i området för att få klartecken i situationen.

Det förmodade reviret ligger väster om Färila och kan bli det andra i Hälsingland. Tidigare finns det så kallade Ockelboreviret. Även i Ovanåker och Naggen finns vargrevir som delas med Dalarna, respektive Medelpad.Två vargar har setts utanför Färila och nu ska spårningar ge klarhet i om det kan väntas bli en vargkull i Färilaskogarna till våren.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser