Nytt system för småviltsjakten i norr

Jämtland (JJ) Genom systemet NatureIT får alla som vill jaga och fiska på renbetesfjällen i Jämtlands län tillgång till en sammanhållen service.

Det nya systemet planeras att startas upp den första juli för kvoterade områden i samebyarna Handölsdalen och Mittådalen. I övriga samebyar den 20 augusti.

Manual för hur man som jägare eller fiskare gör för att använda systemet finns i länken nedan. I natureit.se kan jägaren köpa tillgängliga jakttillstånd såväl till sig själv som till en grupp av jägare direkt över internet eller via utvalda återförsäljare. Dessutom ges information om aktuellt jakttryck, tillgängliga jakttillstånd, avlysningar, restriktioner och så kallade Points of interest som finns för olika områden både i tabell och i en interaktiv karta. 

NatureIT kommer successivt att byggas ut med andra tjänster. Systemet används av Länsstyrelserna i Jämtlands-, Västerbottens- och Norrbottens län samt Finnmarkseiendommen i Norge. Detta möjliggör en ökad samverkan mellan förvaltare både i och mellan fjällänen. 

Detta meddelar Länsstyrelsen i Jämtland.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser