Nytt svenskt rekord på björn

En björn på 225 centimeter och 352 kilo har fällts i Arjeplog i veckan. Det ska vara svenskt rekord och skytten heter Simon Blind, 31.
Foto: Johan Bissmark

Foto: Johan Bissmark

Simon Blind har fällt den största björnen i modern tid enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Björnen vägde 352,1 kilo besiktigad och var 225 centimeter lång.

Tisdagen 27 augusti skulle Simon och en kompis ut på björnjakt. Kompisen blev tvungen att jobba, men Simon fick låna hans hundar och gav sig ut ensam.

– Jag letade efter skit och spår men såg ingenting till en början. När jag sedan släppte hundarna såg jag på en pejl att de fått upp ett spår och drev något mot mig. De började skälla och rörde sig 50 meter mot mig, sedan stod de still och fortsatte 50 meter igen, säger Simon till SVT.

Uppskattade vikten till 200 kilo

Simon trodde först att hundarna drev älg, men när björnen var 30 meter ifrån honom såg han vad det var och sköt.

Efter skottet ringde Simon länsstyrelsen. Han hade fortfarande inte uppfattat hur stor björnen var, men säger till SVT att när han skulle få ner björnen i pulkan så började det gå upp för honom.

– Jag var tvungen att använda mig av fyrhjulingen för att orka, säger han till SVT.

Den tidigare rekordnoteringen skall vara 338 kg. En björn som sköts i Risede, Jämtland 1983.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser