Nytt revir och nya vargobsar oroar jägare

Ett nytt vargrevir har konstaterats i trakterna av Tärnsjö. Samtidigt kommer rapporter om löpande vargtik bara några mil västerut och jägarnas SMS-kedjor går varma.

Nytt vargrevir i Tinäset och observationer av ensamma vargar i Ångermansbo och Råsbo. Jägarna i gränstrakterna mellan Dalarna, Västmanland, Gävelborg och Uppsala län har hittills varit förskonade från vargrevir och fasar för utvecklingen. Bild: Eniro och Gettyimages

Området kring Tärnsjö har hittills sluppit revirmarkerande vargar. Nu har länsstyrelsen funnit tecken på att två vargar slagit sig ned i gränstrakterna mellan Uppsala län, Västmanland, Dalarna och Gävleborg, på den södra sidan om Dalälven.

De är konstaterade i både Färnebofjärdens nationalpark och Tinäsets nationalpark och reviret går ännu så länge under namnet Tinäset.

På länsstyrelserna i de berörda länen trodde tjänstemän först att det kunde vara den så kallat genetiskt viktiga vargtiken som levt ensam under ett par år sydväst om Harbo i Uppsala län, som träffat en partner. Hon är en avkomma till invandrade Tunturivargen i norra Dalarna.

Men så är det inte. Tiken i Tinäset kommer från Björnås i Dalarna. Hanen kommer från Glamsen som delas mellan Uppsala och Gävleborg ute vid kusten.

Markerar bestämt

– Vi har bland annat spårat dem kring Botebo och Möklinta. De revirmarkerar bestämt, säger Daniel Mallwitz, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västmanland.

Jaktjournalen har talat med flera jägare i området och de är oroade över situationen.

– Hela läget förändras. Hittills har vi varit förskonade från fasta revir och hade tänkt jaga i morgon, men i nuläget har vi bestämt att avvakta, berättar en jägare.

Ytterligare en jägare, som pendlat till trakterna av Tärnsjö just för att slippa vargar, känner uppgivenhet.

– Fortsätter det så här har jag ingen jaktmark kvar, säger jägaren.

Spår efter ensam varg

En tredje jägare berättar att han så sent som på torsdagen hittade spår efter en ensam varg i trakterna av Råsbo strax söder om Tärnsjö.

– Vi skulle vittja mårdfällor och körde över ett spår som gick rakt över en skogsbilväg. Det var stora vargspår. Vi tror att det finns en ensam varg också – för det sågs en ensam varg för ett par veckor sedan vid Ingbo travbana, berättar jägaren.

– Det är inget vi känner till. Vi tar gärna emot rapporter från människor i området, säger Sebastian Olofsson, handläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Varg fotograferad i Mestaäng 7 december.

Löpblod i spåren

Och fler vargobservationer kommer från närområdet. På torsdagen spårade länsstyrelsens besiktningsman i Dalarna, Bert Eriksson, en ensam varg i närheten av Ångermansbosjön. Det ligger fågelvägen ett par mil västerut från Tärnsjö.

– Det var löpblod i spåren och jag har belägg för att det var en varg. Hon var på rådjursjakt, konstaterar Bert Eriksson, som tagit flera DNA-prover på spillning.

En ensam varg fotograferades också på en åker i Mestaäng, som ligger alldeles nära Ångermansbo, den 7 december.

En eller två tikar?

Frågan är då om det kan vara tiken från Tärnsjö som löper och har spårats när hon varit ute på egen hand, eller om det rör sig om en annan vargtik som går ensam. Om det är tiken från Tärnsjö är det märkligt att hanen inte följer henne när hon löper.

– DNA-proverna kommer att ge svar på vilka vargar som finns i området, säger Daniel Mallwitz på länsstyrelsen i Västmanland.

Jägarna slår larm till varandra via SMS-kedjor där det just nu pågår intensiv trafik.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼