Nytt rekord i björnspillning

Sundsvall (JJ) Lördag den 31 oktober är sista dagen för att samla in björnspillning. Inventeringen har gått över förväntan och mer än 1400 prover har skickats in till länsstyrelsen i Västernorrland. Viltskadecenter har hunnit registrera drygt 600 prover av de som är inskickade.

Under våren 2016 kommer länsstyrelsen i Västernorrland att presentera ett preliminärt resultat av de DNA-analyser som då gjorts på proverna. En bra uppfattning om stammen storlek och utbredning kommer man då att ha.

Att så många prover har kommit in borgar för att man kan skatta björnstammen på ett statistiskt säker sätt. Provresultatet kommer bland annat att ligga till grund för tilldelningen inför nästa års licensjakt på björn.

Här följer fördelningen kommunvis av insamlade prover fram till den 20 oktober:

Härnösand, 20, Kramfors, 63, Sollefteå, 418, Sundsvall, 95, Timrå, 29, Ånge, 178, Örnsköldsvik, 615 prover.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼