Nytt nummer av Jaktkamraten

jaktkamraten.jpg Arvika (JJ) Antologin Jaktkamraten med jägares egna jaktberättelser har i dagarna kommit ut med sitt 59:e nummer. Bokklubben är den äldsta jaktbokklubben i landet med närmare 60 år på nacken. Jaktjournalen erbjuder här ett smakprov.

Tjuvjägar´n

Av Dennis Hess.

Han satte försiktigt ner fötterna i myrkanten. Det var inte riktigt ljust ännu och därtill låg morgondimman ganska tät så han anpassade steglängden efter omständigheterna. Det gällde att vara försiktig, gyttjehålen här kunde vara bottenlösa, det visste han. Han hade fått känna på det vid några tidigare tillfällen. Senast för bara ett par veckor sedan, då han försökt komma en tjädertupp inpå livet precis här.

Då hade han, skam till sägandes, trampat fel, dråsat framstupa och kört ner nästan hela bössan i sörjan. Tuppen hade naturligtvis tagit till vingarna och det hade bara varit att ta sig hemåt, genomblöt, frusen och med stövlarna halvfulla av den mörkbruna ävjan. Vadmalsbxorna hade blivit blytunga av vätan och den slitna yllekavajen hade känts som ett rustningsharnesk i årets första minusgrad. Han skakade till lite vid minnet.

Nu var han tillbaka och i en blick ut över myren framträdde martallarna som oformliga spökgestalter i morgonljuset. Solen var på väg upp och ett svagt rödgult sken spred sig genom dimridåerna. Här ute brukar orrtupparna stämma upp och det fanns till och med möjlighet till ädlare möten. Tjädern var inte helt ovanlig och det hade till och med hänt att han stött älg här.

Illustration Johnny Johansson
Jodå, det hade blivit några stycken av den sorten också, även om det inte var så tätt emellan dem precis. Kronojägaren var dessutom som fan, så det gällde att vara försiktig om familjen skulle få sovel på matbordet. Honom kände han förresten ganska väl, uppvuxen som han var på herrgården nere vid Viken, där han för övrigt fortfarande huserade i en av gårdens flygelbyggnader. Hans far var en av traktens storbönder och han hade tidigare varit nämndeman, så ”Gubben Thunberg” som han allmänt kallades räknades utan tvekan till en av traktens celebriteter.

Senast kronojägaren hade dykt upp på Johanssons torp hade pannan åkt på spisen och gumman hade till och med tagit fram kaffekvarnen och malt färskt. Det var lite nervöst påminde han sig, för det hade varit några veckor före älgjakten i fjol och kökssoffan kronojägaren satt på gömde en älgkalv som hustrun och han släpat hem natten innan. Att köttet legat i utdragssoffan berodde på att hon skulle konservera samma dag och det var tur att hon inte kommit igång med görningen, innan kronojägaren dök upp. Det skulle ha blivit svårt att förklara eftersom ingen nyslakt hade skett på torpet.

Att ha kalven hängande ute på logen gick ju inte. Det kunde ju dyka upp oväntat besök, så det hade fått bli direkt från skogen och in i kökssoffan. Den kalven hade räddat sovlet för nästan hela vintern och det betydde i sin tur att de hade kunnat spara kvigkalven som hade varit slaktstor vid det laget och haft snitslad väg till stupstocken. Gumman hade varit överlycklig över gudagåvan och trots att hon hade varit skitnödig intill bristningsgränsen under kronojägarbesöket, hade hon hållit igen käften och inte med en min visat sin nervositet. I stället hade hon trugat med både på- och tretår och knixat, nigit som en konfirmand inför kronojägaren. Hon var iskall käringen och han beundrade henne för hennes skådespeleri.

Kronojägarens ärende den där dagen hade varit att diskutera en huggning uppe på Åsen med Johansson. Men beslutet hade suttit långt inne. Han hade blivit tvungen att bjuda på både två och tre kaffehalvor innan överenskommelsen hade kommit till stånd. Kronojägaren hade prutat och jävlats som vanligt då det gällde betinget och han hade naturligtvis kommit dragandes med den där gamla historien om tjäderjakten för några vårar sedan igen. Den gången hade det varit nära att han fått tinga, trots att han blånekat.

Vid ett annat tillfälle hade kronojägaren funnit svarta dun och någon fjäder på vedbacken, men det hade han förklarat med att han nyligen hade slaktat en folkilsken och impotent gammal tupp. Han minns att kronojägaren sett skeptisk ut, men det hade gått vägen den gången också. Sedan var det den där olycksaliga händelsen med råbocken borta på kronomarken.

Att kronojägaren skulle ha vägarna bortåt den nästan igenväxta starrängen just den dagen var ju osannolikt, men där hade han kommit precis då han höll på med slakten. Den händelsen återkom kronojägaren till så fort det var tal om priset för en huggning, trots att han fått ta hela rådjuret i utbyte mot sin tystnad. Men nu var det alltså dags igen. Det skulle naturligtvis prutas som vanligt. Sedan var han antagligen lite brännvinstörstig också.

Kronojägaren hade en viss fäbless för starkvaror, det visste man. Det hade sjunkit betydligt i ”Kronlitersflaskan”. Han använde den för att dölja dryckens egentliga ursprung. Apparaten i tvättstugan nere vid ån kunde fortfarande fräsa fram en och annan liter tack och lov. Om dess existens hade kronojägare Thunberg inte den blekaste aning och Gud ske pris för det. Han smålog lite där han sakta tog sig fram efter stigen i myrkanten.

Samtidigt, bara någon kilometer därifrån, klev kronojägare Thunberg ut i morgondiset. Han hade beslutat sig för att jaga älg den här morgonen. Han hade stött på en fjortontaggare ett par gånger under förhösten och den hade väckt hans intresse. Senast han sett den var faktiskt i går kväll, då han tagit en promenad efter middagen. Han hade sett den på en klöveräng som gränsade till torpare Johanssons magra åkerlycka bortemot Åsen. Den här tjuren ville han gärna komma åt och om han lyckades, borde hans tilltufsade anseende då det gällde jaktbedrifter stiga en smula.

Slutet av berättelsen och många fler jakthistorier återfinns i Jaktkamraten nr 59.
 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser