Nytt långverkande fästingmedel

Nytt preparat mot fästingar lanseras nu. Foto: Per Jonson Kungsbacka (JJ) Fästingplågan är ett återkommande problem för hundar. Nu introduceras ett nytt läkemedel, Bravecto som ger upp till 12 veckors skydd mot ohyran.

– Det här är ett värdefullt tillskott i arsenalen för att skydda hundar mot fästingar. Det är ett läkemedel som är enkelt och smidigt att ge eftersom det är en tuggtablett. Effekten är omedelbar och långverkande vilket är mycket positivt, säger Robert Cikota, veterinär på Västra Djursjukhuset i ett pressmeddelande.

Den europeiska kommission godkände nyligen preparatet och till att börja med kommer det att vara receptbelagt. Till skillnad från exempelvis fästingmedlet Frontline, som dödar fästingarna direkt innan de hinner bita, dödar Barvecto fästingen först när den biter igenom huden. Trots detta är risken för fästingburna smittor inte påtaglig.

Priset på preparatet är ännu inte fastställt. Det beräknas finnas på apotek den första maj och kosta ungefär lika mycket som Frontline om ser till pris i paritet till effektiva månader med verkan.

Preparatet kan bidra till övergående magproblem hos en del hundar.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser