Nytt kritiserat förvaltningsverktyg sänker björnjaktskvot

Den sänkta björntilldelningen i Västernorrland får kritik. Anledningen är den nya beräkningsmodellen RovQuant som visar lägre björnstam i länet. - Vi har inte så många björnar när vi delar dem med andra närliggande län, säger Lars Wiklund på länsstyrelsen.
Tio färre björnar får fällas i årets björnjakt i Västernorrland. Det är för få menar jägareförbundet. Foto: Gettyimages

Tio färre björnar får fällas i årets björnjakt i Västernorrland. Det är för få menar jägareförbundet. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen i Västernorrland har beslutat att 35 björnar får fällas under årets licensjakt. Det är tio färre än förra året och färre än senaste årens tilldelning. Det här får jägareförbundet att ilskna till.

– Ett oklokt beslut. Vi ligger högt över förvaltningsmålet på 200 björnar i länet. Märkligt att man inte lyssnar på majoriteten och intressen, säger Gun Fahlander ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland.

I ett möte som viltförvaltningsdelegationen hade, där många intressen som berörs var med, tyckte man att 45 björnjaktslicenser är en bra siffra för att minska på björnstammen som enligt jägareförbundet är för högt sett till förvaltningsmålet.

Senaste björnräkningen gjordes 2015. Den visade på 387 björnar i länet. Sedan dess visar björnobsen på en fortsatt ökning och Jägareförbundets beräkning ligger på närmare 500 björnar i länet.

Men det tror inte Länsstyrelsen på. Vilthandläggaren Lars Wiklund hänvisar till siffror från björnobsen. Där har jägarnas egna observationer ökat med närmare 100 procent på två år, från 2014-2016.

– En björnstam kan inte fördubblas på två år. En hög tillväxt enligt oss är 10-12 procent. Och ser vi till att vi har haft 15-20 procent uttag årligen så är det omöjligt. Så den köper inte vi, säger Wiklund.

Nya förvaltningsverktyget delar på björnarna

Länsstyrelsen i Västernorrland är bland de första att meddela att de ska använda RovQuant inför beräknandet av björnstammen i området. RovQuant är utvecklat av Naturvårdsverket och är en modell där dna från björnarna samlas i en databas. Den har bland annat visat att 70 björnar rör sig mellan Västernorrland och Jämtland. Och utifrån det räknar Länsstyrelsen med att flera björnar även rör sig mellan de andra grannlänen. Det skulle då sänka antalet björnar i Västernorrland.

– Utifrån det och sett till att vi även förlorat 30 björnar de senaste åren ibland annat trafiken måste vi minska jakttrycket. För enligt nya beräkningarna ligger vi under 300 björnar i vart fall, säger Lars Wiklund.

– Vi måste samtidigt gå mot förvaltningsmålet men inte minska på björnstammen för fort. För sköter vi inte det här kan vi förlora den lokala förvaltningen till Naturvårdsverket, säger Lars Wiklund.


Lars-Ola Marakatt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼