Nytt försök med jakt på järv i förebyggande syfte

Jämtland (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland gör ett nytt försök att driva igenom förebyggande skyddsjakt på järv. Förra gången slutade det bland annat med ett gräl med Naturvårdsverket.

Järvspår i snön betyder skador på renar som finns i närheten. Foto: Gettyimages.

SVT Jämtland rapporterar att Tåssåsens sameby ansökt om jakt på tolv järvar, åtta i fjällmarkerna och fyra söder om Rätan.

Samebyn hänvisar till att 17 renar dödades av järv på fyra dager förra vintern.

Förra året gav länsstyrelsen i Jämtland klartecken till att 13 järvar skulle få skjutas i förebyggande skyddsjakt. Det ledde först till att Naturvårdsverket tog av länsstyrelsen rätten att besluta om skyddsjakt.

Nytt försök

Beslutet underkändes sedan i både Förvaltningsrätten Kammarrätten.

Naturvårdsverkets agerande fick dock skarp kritik av landshövding Jöran Hägglund.

Länsstyrelsen säger nu ja till att fyra järvar får skjutas i förebyggande syfte. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att stora skador konstaterades i renhjordarna på grund av järv förra vintern – och att det inte finns något annat sätt att motverka det än skyddsjakt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼