Nytt försök med jakt på järv i förebyggande syfte

Jämtland (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland gör ett nytt försök att driva igenom förebyggande skyddsjakt på järv. Förra gången slutade det bland annat med ett gräl med Naturvårdsverket.

Järvspår i snön betyder skador på renar som finns i närheten. Foto: Gettyimages.

SVT Jämtland rapporterar att Tåssåsens sameby ansökt om jakt på tolv järvar, åtta i fjällmarkerna och fyra söder om Rätan.

Samebyn hänvisar till att 17 renar dödades av järv på fyra dager förra vintern.

Förra året gav länsstyrelsen i Jämtland klartecken till att 13 järvar skulle få skjutas i förebyggande skyddsjakt. Det ledde först till att Naturvårdsverket tog av länsstyrelsen rätten att besluta om skyddsjakt.

Nytt försök

Beslutet underkändes sedan i både Förvaltningsrätten Kammarrätten.

Naturvårdsverkets agerande fick dock skarp kritik av landshövding Jöran Hägglund.

Länsstyrelsen säger nu ja till att fyra järvar får skjutas i förebyggande syfte. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att stora skador konstaterades i renhjordarna på grund av järv förra vintern – och att det inte finns något annat sätt att motverka det än skyddsjakt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼