Nytt försök med jakt på järv i förebyggande syfte

Jämtland (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland gör ett nytt försök att driva igenom förebyggande skyddsjakt på järv. Förra gången slutade det bland annat med ett gräl med Naturvårdsverket.

Järvspår i snön betyder skador på renar som finns i närheten. Foto: Gettyimages.

SVT Jämtland rapporterar att Tåssåsens sameby ansökt om jakt på tolv järvar, åtta i fjällmarkerna och fyra söder om Rätan.

Samebyn hänvisar till att 17 renar dödades av järv på fyra dager förra vintern.

Förra året gav länsstyrelsen i Jämtland klartecken till att 13 järvar skulle få skjutas i förebyggande skyddsjakt. Det ledde först till att Naturvårdsverket tog av länsstyrelsen rätten att besluta om skyddsjakt.

Nytt försök

Beslutet underkändes sedan i både Förvaltningsrätten Kammarrätten.

Naturvårdsverkets agerande fick dock skarp kritik av landshövding Jöran Hägglund.

Länsstyrelsen säger nu ja till att fyra järvar får skjutas i förebyggande syfte. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att stora skador konstaterades i renhjordarna på grund av järv förra vintern – och att det inte finns något annat sätt att motverka det än skyddsjakt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.

Vill inte reglera löstagbara vapenmagasin

Regeringen har i sin proposition lagt fram ett förslag om att göra vapenmagasin tillståndspliktiga. Flera riksdagsledamöter har motionerat emot detta förslag och nu har Riksdagens justitieskottet i ett betänkande avstyrkt regleringen av vapenmagasin.
ANNONS ▼