Nytt eftersöksinitiativ i väst

Västergötland (JJ) Eftersöksjägare i Västra Götalands län har med stöd av Svenska Jägareförbundet lokalt dragit i gång ett initiativ om eftersöksassistens till jägare i länet.

Nu organiserar sig duktiga eftersöksjägare i Västra Götaland. Arkivfoto: Per Jonson

Nu i höst satsar ett femtontal eftersöksekipage, spridda i Västra Götalands län på att bygga upp ett bra och fungerande nätverk för eftersök på klövvilt, Eftersöks Assistens.

– Vi har sett ett behov av duktiga eftersöksekipage. Enskilda jaktlag i dag kan inte själva hålla ett bra ekipage som får tillräckligt många arbeten per år. Vår tanke är att kunna erbjuda erfarna hundar och hundförare, säger Lennart Gustafsson, eftersöksjägare och en av grundarna till Nätverket.

Tidigare i år gick Nationella Viltolycksrådet ut med en efterlysning av släpphundar eftersom många eftersök med spårhundar måste kompletteras med en löshund som kan avfånga viltet.

– Vi har i nätverket tillgång till släpphundar, spetsar, hannoveranare och vorsteh. Tanken är att vi ska kunna hjälpa varandra om det behövs,  säger Lennart Gustafsson.

För att bli del av nätverket kommer hundarna och hundförarna testas.

– Vi genomför egna eftersöksprov som hundarna måste klara av, dessutom intervjuar vi hundförarna. Det är viktigt att vi får kompletta fungerande ekipage och att dessa delar våra värderingar. När vi åker ut på ett jobb har vi en uppförandekodex. Vi är där för att lösa ett eftersök, säger Lennart Gustafsson.

Eftersöks Assistens bygger på ideellt arbete och vill man komma i kontakt med dem kan man besöka deras facebooksida>>

En egen hemsida är under uppbyggnad. Där kommer alla ekipage i nätverket presenteras utförligt.

 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser