Uppdaterad: Nytt besked – SVA fortsätter övervaka viltsjukdomar

Uppsala (JJ) Det blir fortsatt övervakning av svenska viltsjukdomar vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det meddelar myndigheten på fredagen.

I onsdags kom larmet att SVA inte längre kommer att undersöka fallvilt. Detta eftersom finansiering saknades i den kommande budgeten.

Men nu meddelar SVA:s ledning att man fört ”en nära och konstruktiv dialog” med Näringsdepartementet.

Viltsjukdomsövervakningen ska fortsätta som förut.

SVA:s generaldirektör, Jens Mattsson, säger i ett pressmeddelande att han känner sig trygg med att verksamheten kan fortsätta som tidigare.

– Jag är tacksam över att SVA åter kan övervaka viktiga sjukdomar, samt att tidigt kunna fånga upp eventuella nya smittor av stor betydelse för beredskapen i landet. Här spelar jägare och andra engagerade människor som rapporterar in iakttagelser till oss en stor roll, säger Jens Mattsson i pressmeddelandet.

Hur ska finansieringen gå till?

– Jag har gjort den samlade bedömningen att vi kommer få tillräcklig finansiering under året för att fortsätta arbetet med fallviltstudier, mer specifikt hur finansieringen möjliggörs vill jag inte gå in på. Men jag vill verkligen understryka att vi haft en konstruktiv dialag med Näringsdepartementet, säger Jens Mattsson.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser