Uppdaterad: Nytt besked – SVA fortsätter övervaka viltsjukdomar

Uppsala (JJ) Det blir fortsatt övervakning av svenska viltsjukdomar vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det meddelar myndigheten på fredagen.

I onsdags kom larmet att SVA inte längre kommer att undersöka fallvilt. Detta eftersom finansiering saknades i den kommande budgeten.

Men nu meddelar SVA:s ledning att man fört ”en nära och konstruktiv dialog” med Näringsdepartementet.

Viltsjukdomsövervakningen ska fortsätta som förut.

SVA:s generaldirektör, Jens Mattsson, säger i ett pressmeddelande att han känner sig trygg med att verksamheten kan fortsätta som tidigare.

– Jag är tacksam över att SVA åter kan övervaka viktiga sjukdomar, samt att tidigt kunna fånga upp eventuella nya smittor av stor betydelse för beredskapen i landet. Här spelar jägare och andra engagerade människor som rapporterar in iakttagelser till oss en stor roll, säger Jens Mattsson i pressmeddelandet.

Hur ska finansieringen gå till?

– Jag har gjort den samlade bedömningen att vi kommer få tillräcklig finansiering under året för att fortsätta arbetet med fallviltstudier, mer specifikt hur finansieringen möjliggörs vill jag inte gå in på. Men jag vill verkligen understryka att vi haft en konstruktiv dialag med Näringsdepartementet, säger Jens Mattsson.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så uppskattar du älgens vikt – utan att väga hela kroppen

Vad väger älgen? En fråga som är mycket vanlig när jägarna transporterat den fällda älgen till slakteriet och slakten ska starta. Eftersom älgen ska hänga för mörning före styckning kan det vara svårt att väga hela älgen. Men det finns knep för att uppskatta vikten utan att väga hela älgen.

Reidar sköt sitt livs älg

Reidar Hansen sköt sitt livs älg i lördags. – Jag lämnade korven på elden och sprang efter hund och älg, berättar Reidar och skrattar högt.
ANNONS ▼

Annonser