Hanna Dittrich Söderman är projektledare på Naturvårdsverket och avslöjar nu ett nytt argument för att hundsläpp vid björnåtel är förbjudet: Jakten ska inte gå för snabbt. Foto: Gettyimages och Naturvårdsverket, montage

Nytt argument för regler kring björnåtel – jakten ska inte gå så fort

Hanna Dittrich Söderman på Naturvårdsverket avslöjar nu ett nytt syfte med förbudet att släppa jakthund vid björnåtel: Jakten ska inte gå för snabbt.

Jägareförbundets Gunnar Glöersen pustar en lång stund när han hör utspelet från Naturvårdsverket. – Man kan väl inte hitta på en regel så att människor riskerar fängelsestraff, bara för att jakten inte ska gå så fort. Det var det dummaste jag hört, säger Glöersen. I reglerna för björnåtel finns en omstridd skrivelse, som säger att jakthund inte får släppas ”vid björnåtel”. Regeln är luddig och frågan är vad som egentligen är ”vid” en åtel. Därför vill Naturvårdsverket förtydliga regeln. Förslaget är att hund inte får släppas inom en kilometer från åtel, eller inom det längre avstånd som länsstyrelsen bestämmer. Förslaget är utskickat på remiss.

Varför kriminaliserat?

Jaktjournalen frågar Hanna Dittrich Söderman varför man istället inte avkriminaliserar hundsläpp vid björnåtel. – Det har vi funderar noggrant över. Men det ursprungliga syftet för att åteljakt återinfördes var att man skulle få lugna skottillfällen, rena sidoskott, och för att kunna särskilja honor med ungar från lovliga björnar, säger Hanna Dittrich Söderman.

Få björnar skjuts vid åtel och som reporter har jag aldrig stött på en människa, förutom handläggare på Naturvårdsverket, som tycker att reglerna om jakthundar och björnåtlar är bra. Varför får man inte släppa hunden vid åtel? – Motfråga: Tycker du att det finns starka skäl för att effektivisera björnjakten? Hur fort skjuts de tillåtna björnarna? svarar Hanna Dittrich Söderman.

Ser flera alternativ

Hon menar att två av alternativen är att tydliggöra reglerna för hundsläpp vid åtel, eller förbjuda åteljakt. – Det ursprungliga syftet med åtlarna uppfylls inte och det är inga problem att skjuta björnarna ändå. Ja, men då kanske vi ska ta bort möjligheten att jaga vid åtel. Men om det finns skäl för att effektivisera björnjakten, ja då kanske vi ska tillåta hundsläpp vid åtel, säger Hanna Dittrich Söderman.

Man kan väl inte ha en regel bara för att försvåra för jägarna, eller? – Är det vad vi vill ha, en ännu snabbare björnjakt? Är det det som känns som mest angeläget? Så har inte vi uppfattat det på Naturvårdsverket. Tvärtom, har man sagt, det här går ju alldelles för fort, säger Hanna Dittrich Söderman Vilka är ”man”? – Det har framförts från bland annat jägarhåll, att man ska kunna synkronisera björnjakten med älgjakten. I Västerbotten är ett argument att man vill att fler ska få tillgång till björnjakt, säger Hanna Dittrich Söderman.

”Fullständigt hårresande”

Jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, låter alldeles matt när han hör vad Naturvårdsverkets tjänsteman säger. – Jag fattar inte hur de tänker. Det enda man åstadkommit är en regel som gör att människor riskerar att bli misstänkta för grovt jaktbrott och straffas för det, bara för att jakten inte ska gå så fort. Det var det dummaste jag hört, säger Glöersen. Han menar att jägarkåren själv måste besluta om det behövs regler som styr åteljakt kontra hundjakt. – Man ska inte införa lagstiftning så att människor riskerar att åka i fängelse. Argumentet om att jakten inte ska gå så fort är fullständigt hårresande, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21