Nytt angrepp på får på Adelsö

Adelsö (JJ) I onsdags morse hittade ett dött får på Adelsö utanför Stockholm. Länsstyrelsen bedömer att djuret dödats av en varg, dock inte samma varg som attackerat får längre söder ut i Stockholms län.

– Det har funnits en ensam varg på Mälaröarna sedan i början på våren och vi uppmanar alla djurägare att se över sina stängsel, säger besiktningsman Jakob Broander.

Det är andra gången i år som tamdjur dödas vid rovdjursangrepp på ön. Båda gångerna har en varg bedömts ligga bakom.

– Vi har inga observationer eller andra tecken på att ytterligare en varg skulle befinna sig i området och utgår ännu så länge från att det är samma varg som förra gången, säger Jakob Broander.

Den dödade baggen hittades i en hage på öns södra del. I hagen fanns ytterligare en bagge samt nötboskap. Inget av dessa djur uppges ha fått några skador.

– För att minska risken för nya angrepp har vi satt upp så kallade lapptyg längs stängslet på hagen, säger Jakob Broander.

Den drabbade djurägaren har nu möjlighet att ansöka om ersättning för det dödade djuret.

Vargen på Mälaröarna ska inte förväxlas med vargarna i det så kallade Sjundareviret i södra Stockholms län, där 58 får har rivits vid fem olika angrepp de senaste månaderna, rapporterar Länsstyrelsen i Stockholms län.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser