Jaktnyheter

Nyhetsåret 2021 – vad minns du?

Nyhetsåret 2021, första kvartalet. Bildmontage: Jaktjournalen

Vi har tagit oss igenom julen igen och ett nytt år stundar. Men vad hände egentligen under 2021? Under de kommande dagarna summerar vi nyhetsåret med en årskrönika uppdelad i kvartal. Det bjuds på nyheter, jaktlycka och skratt i månaderna januari, februari och mars.

"}}

Nyhetsmånaden januari

Nyhetsmånaden januari präglades av vargjakt – politiken, jakten, protesterna och resultatet.

Den man som i höstas tjuvjagade älg och sköt en älgko på ståndskall och sedan lämnade geväret kvar, dömdes i januari för jaktbrott till böter.

Polisen i Västra Götaland får kritik över att myndigheten inte ens skickade ut en patrull när ett jaktlag i Vänersborg flera gånger drabbades av inbrott där vilt stals.

Det pågår en förtvivlad kamp för att rädda älgar från att drunkna i Vindelälven i Sorsele. Nu har kylan kommit och jägare håller tummarna för att isarna ska lägga sig på älven.

En återpublicering från Jaktjournalens pappersupplaga drar många klick på webben – Så blir du en duktig rävjägare!

LÄNKAR:

Nyhetsmånaden februari

Den första februari meddelade Naturvårdsverket att man nu påbörjat arbetet för att höja ersättningen för eftersöksjägare. Någon höjning har inte skett på hittills tio år.

Nu kommer också förslag från EU:s kemikaliemyndighet, ECHA, om att det blir ett totalförbud mot blyammunition och att använda bly vid fiske i EU-länderna. För sportskyttar kan det bli vissa undantag. Men för dem som jagar med hagel- eller kulvapen gäller det att hitta alternativammunition under olika långa övergångsperioder.

PRENUMERERA PÅ JAKTJOURNALEN – TIDNINGEN FÖR JÄGARE, AV JÄGARE

Det tog sin tid, men i slutet av månaden startade Hedinrättegången. Turerna har minst sagt varit många och intresset var enormt.  

Jaktjournalens nyhetsbevakning av rättegången hör till det tveklöst mest lästa på jaktjournalen.se

LÄNKAR:

Nyhetsmånanden mars

Mars bjuder på lodjursjakt. I Dalarna var det ett jaktlag som släppte stövare på frisök över barmark. Resultatet? Man sköt både lodjur och räv.

Fler hade jaktlyckan med sig. Vildsvinsjägaren Peter Karlsson i Västra Götaland fällde en fin galt i vintras. I mars bedömdes och poängsattes trofén – och visst var det guldbetar!

2010 började man i jaga räv till förmån för Barncancerfonden i Södra Ljunga älgskötselområde. I år blev det 15.000 kronor som rävjägarna skänker till fonden.

Rättsväsenet var fortsatt på tapeten under nyhetsmånaden. Hedinrättegången avslutades och alla frikändes.
I en filmad intervju berättar Karl Hedin om kärleken till jakten, den friande domen och framtiden.

Åtta jaktkompisar upplevde en närmast overklig polisinsats i Orsa. 12-15 poliser, bland annat från insatsstyrkan, slog till med helikopter, skotrar och bilar.
– Det är en rutinmässig nykterhetskontroll, sa de, berättade en av jägarna som uppger att han blev nedbrottad i ett dike.

Lag och ordning kom också onödigt mycket i vägen när en sjuk älg skulle avlivas.
Jägaren fick inget tillstånd att frakta vapen på skotern utan tvingades avliva den apatiska älgen med kniv. ” Det är helt sjukt – både av djurskyddsskäl och med tanke på risken för CWD”

En polisrelaterad nyhet som fick en del av er att dra på smilbanden i igenkänning handlar om en pappa i Västra Götaland. Han fick nog av sonens dataspelande och sköt sönder datorskärmen.

LÄNKAR: