Alftatiken i Långbogenreviret finns inte längre. Det var hon som sköts i skyddsjakten den 9 juli. Arkivbild: Gettyimages

Det var den vuxna vargtiken som sköts i skyddsjakt i Östergötland

DNA-analyser visar att det var den vuxna alfatiken i Långbogenreviret i Östergötland som fälldes i skyddsjakt den 9 juli. Vargforskare Olof Liberg är mycket besviken och kritisk.

– Nu kan dom sluta snacka om att dom vill att vargstammen ska sprida sig söderut. Vargtikarna skjuts ju när de etablerar sig i södra Sverige, säger Liberg. Länsstyrelsen i Östergötland fattade beslut om skyddsjakt efter att långbogenvargarna börjat attackera tamboskap, kor. Den 9 juli på morgonen fick en av jägarnas spårhundar tag i ett spår och följde vargen i fem kilometer innan den kom ut framför en passkytt och kunde skjutas. – Rekommendationen var att vi inte skulle skjuta vuxen varg som åtföljdes av valpar, säger jaktledare Leif Thomsen. Länsstyrelsens besiktningsmän drog slutsatsen att det var en fjolårsvarg som fällts, men tiken vägde 40,9 kilo och det fick många att höja på ögonbrynen.

Svar på DNA-proverna

På onsdagen kom också svaret på DNA-proverna tagna på den skjutna vargtiken. De visar att det var den vuxna alfatiken som fällts.. – Vi tänkte att det är gott om dovhjort i området och att hon fått mycket mat. Men DNA-proverna visar att det var den vuxna tiken som sköts, säger vilthandläggare Mia Kjällander till Jaktjournalen. Den veterinär som genomförde obduktionen av vargen vid Statens veterinärmedicinska anstalt drog slutsatsen att det var ett vuxet djur. Hon är på semester, men biträdande statsveterinär Erik Ågren läser innantill i protokollet. – Det var en vuxen varg. Hon hade förstorad livmoder, vilket visar att hon fått valpar. Däremot hade hon ingen mjölk eller rester efter mjölk i juvret som skulle tyda på att hon fött ungar i år, säger Erik Ågren.

Död vargvalp hittades

Länsstyrelsens personal i Östergötland har blivit lovade en rapport till. SVA:s personal ska studera livmodern närmare för att se hur många ärrbildningar den har. När ett ägg fäster i livmodern lämnar de en ärrbildning som går att räkna för att få fram hur många valpar tiken fött. – Vi vet att hon fick minst sju stycken i fjol, säger Mia Kjällander. Det finns ytterligare en omständighet som är mystisk i fallet med Långbogenvargarna. Den 17 juni hittade en privatperson förruttnade rester efter en vargvalp inom revirområdet. Den vägde 1,3 kilo men var i så dåligt skick att det inte gick att få något DNA från den. Födde tiken trots allt valpar i våras? Blev de sjuka och dog? Övergav hon valparna, eller hände det någonting annat? Ingen har svaren på de frågorna.

Frustrerad Liberg

Vargforskare Olof Liberg kan inte dölja sin frustration över beskedet, att det var alfatiken i Långbogen som fälldes i skyddsjakten. – Det är jävligt beklagligt och jag har tagit upp det med Naturvårdsverket. Man säger att man önskar sig en spridning av vargstammen, men sedan beviljar man ändå tillstånd till skyddsjakt på en gång när det kommer vargtikar till södra Sverige. Förra gången sköt dom en tik i Ljungby, så nu kan Naturvårdsverket sluta snacka om att vargstammen ska sprida sig söderut, säger Liberg till Jaktjournalen. Nu är det högst ovisst vad som kommer att hända med Långbogenreviret. I vissa fall upplöses reviret när tiken försvinner. I andra fall dröjer sig hanen kvar med några fjolårsvalpar och parar sig med någon av sina avkommor när de börjar löpa. – Det är jäkligt ovanligt att det kommer nya tikar vandrande, säger Olof Liberg.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21