Nya vargtelefoner

"Vargtelefoner" startar idag i fem vargrevir för att minska risken för vargangrepp på hund.

Svenska Jägareförbundet startar idag, i samarbete med vargforskningen och länsstyrelserna, fem vargtelefoner. Vargtelefoner kommer att finnas i Juvbergsreviret, Forshyttereviret samt Halgåreviret i Värmland och Utterbergsreviret och Kilsbergsreviret i Örebro län. Syftet är att minska risken för vargangrepp på hund. Vargarna pejlas 2-4 ggr per vecka och deras position redovisas via en telefonsvarare som med en kvadratmils noggrannhet anger var vargarna befinner sig. Denna information ger jägarna möjlighet att undvika att släppa sina hundar om vargarna finns i närheten.

Det är sjunde året som det finns ”Vargtelefoner” i Värmland och Örebro.
En förutsättning för att rapportering av vargars position skall kunna ske är att vargforskningen har försett vargar med radiosändare. I revir där sändarförsedda djur saknas kan ingen rapportering ske. Rapporteringen startar den 1 september och är tänkt att fortsätta fram t o m 15 mars. Inledningsvis kan vissa igångkörningsproblem uppstå, pejlpersonal skall arbeta in nya rutiner o s v. Samtidigt upphör rapporteringen i Jangenreviret, Djurskgosreviret samt Hasselforsreviret eftersom man tappat kontakten med den sändarförsedda vargen i dessa revir.
Vargtelefonerna har blivit mycket uppskattade i de områden där de funnits tidigare. Undersökningar visar att närmare 100% av jägarna som jagar med hund känner till tjänsten och att de allra flesta också utnyttjar den för att undvika konfrontationer mellan hund och varg. Det är svårt att säga hur många hundliv som sparats genom åren tack vare denna tjänst, men varje hund som kan räddas är viktig för att minska konflikten mellan varg och människa. Vargens närvaro i markerna påverkar många människors livskvalité. Syftet med vargtelefonerna är därför förutom att rädda hundliv, att lindra den negativa effekt som vargens närvaro har på dessa människors vardag.

Kartor med rutindelning kommer att distribueras till de lokal jaktvårdskretsarna och kommer även att finnas tillgängliga på Svenska Jägareförbundets hemsida. www.jagareforbundet.se/varmland resp. /orebro.

REVIR Telefon nummer
Forshyttan, 0564-411 81
Halgån, 0563-148 15
Hasselfors (rapportering upphört)

Jangen (rapportering upphört)

Juvberget, 0564-411 80
Kilsbergen, 0584 – 41 12 15
Uttersberg, 0587-121 14

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser