Nya tal för gynnsam bevarandestatus att vänta

Stockholm (JJ) Med facit från årets licensjakt publicerar nu landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Miljöminister Åsa Romson (MP) en debattartikel i SVD där de redogör för målsättningen framöver. De båda vill att Naturvårdsverket ska ta fram nya underlag för gynnsam bevarandestatus, något som redan är i full gång av bland annat bevarandebiologen Guillaume Charpron i projektet Claws and Laws.
förbättra den svenska vargförvaltningen.  Vargkommittén där både brukarorganisationer och värnare diskuterade vargfrågan ska bli permanent för att tjäna som referensgrupp till regeringen. Anslagen för att förebygga angrepp på tamboskap ska höjas. Viltförvaltningsdelegationernas roll ska utredas och en transparent och rättssäker processgång för licensjaktbeslut på varg ska föreslås så de situationer som inträffat de senaste åren inte ska upprepas.

Regeringen ska dessutom ge Naturvårdsverk och Jordbruksverket i uppdrag att utreda begreppet gynnsam bevarandestatus. Det spann på 170-270 vargar som klubbades i rovdjurspropositionen ska alltså rivas upp. Sårbarhetsanalysen ska nu ta hänsyn till en bredare vetenskaplig grund än tidigare.

Bevarandebiologen Guillaume Charpron har redan påbörjat forskningsprojektet Claws and Laws som  finansieras av Naturvårdsverket. Projektets målsättning är att etablera en dialog mellan juridik och ekologi för att möjliggöra en tolkning av habitatdirektivet i ekologiska termer och på så sätt kvantifiera gynsam bevarandestatus och beskriva hur bevarande och förvaltning ska vara förenligt med direktivet.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet är förvånad över politikernas utspel i dagens SVD.

– Vad man nu gör är att man river upp den förutsägbarhet som finns inom den svenska vargförvaltningen. Nu öppnar man upp för att allt ska göras om från början. Har Sveriges Riksdag beslutat om en förvaltning måste väl ändå den få verka några år innan den utvärderas, säger han.

Gunnar Glöersen är kritisk till konsekvenserna av flera av åtgärderna.

– Det finns risk att man nu låter vissa bevarandebiologer tolka art- och habitatdirektivet och låta dem bestämma nivåer. Direktivet i sig har dock inte några kvantitativa krav. Det blir aldrig lugn i vargfrågan. Hur många utredningar ska krävas?

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser