Nya regler ger svagare rovskyddsstängsel

LJUSDAL(JJ). Det blir svagare rovskyddstängsel till hösten, anledningen är nya bestämmelser som innebär att styrkan i elstängselaggregaten måste sänkas.

De nya reglerna gäller från den 1 september. Anledningen till förändringen är att det skett flera dödsolyckor under de senaste åren. 

Det är bland annat elsäkerhetsverket som varit med och tagit fram de nya reglerna. I praktiken innebär det här att strömstyrkan i stängslen måste minskas till maximalt fem joule per stöt, tidigare har det varit tillåtet med upp till 50 joule. 
– Det har egentligen varit fem joule som gällt hela tiden men eftersom Ohm-talet i aggregaten inte varit bestämt har man kunnat fuska och fått upp styrkan ändå. Nu täpper vi till luckan, säger Susanne Sundström, inspektör på elsäkerhetsverket, till Ljudals-Posten.

Lantbrukaren Urban Delestig, från Sunnanås, är dock kritisk till de nya reglerna. Han menar att energin inte kommer att räcka till för ett flera kilometer långt stängsel med flera trådar. 
Det här rapporterar Ljusdals-Posten.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser