Nya regler för åtelkameror på G

Kungsbacka (JJ) Just nu har Näringsdepartementet ute ett förslag kring åtelkameraanvändning på remiss. Men förslaget har liten förankring i verkligheten för oss jägare. På Svenska Jägareförbundet är man kritisk och menar att förslaget inte är praktiskt genomförbart.

35-åringen döms för bland annat lockande av vilt från annans mark. Arkivfoto: Holger Nilsson.

Förslaget är en komplettering till betänkandet Vildsvin och viltskador – om utfodring, kameraövervakning och arrendatorers jakträtt. Nu har vissa förändringar kring handhavandet gjorts men för jägaren innebär det nya förslaget lika mycket krångel som tidigare.

Bland annat ska kameran placeras max 50 centimeter ovanför mark och endast täcka 36 kvadratmeter. I tillägg till detta får den endast användas mellan klockan 22 och 06. I utredningen föreslås också att kameran ska vara väl synlig i alla ljusförhållanden.

Ola Wälimaa, förbundsjurist på Svenska Jägareförbundet tycker inte förslaget är praktiskt genomförbart.

– Det kommer inte leda till förenklad användning. De nya ändringarna som föreslås bidrar snarare till mer begränsningar än innan. Vi tycker inte detta är bra.

Svenska Jägareförbundet är en av de instanser som ska svara på remissen.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser