Nya jakttider i Finland

Den finska älgjakten har förlängts från att tidigare ha upphört den femtonde december till att räcka fram till årsskiftet.

Den finska älgjakten inleds sista lördagen i september (i samband med svenska brunstuppehållet) och pågår fram till den sista december. Finlands jord- och skogsbruksministeriet önskar att den förlängda älgjakten ska minska betesskadorna på skog.

Vårjakten stoppas

I samband med den nya förordningen delegerades även beslut om undantag som gäller jakt under fredad tid på bäver, bisam, hermelin, skogsmård, vildsvin, rådjur och mufflon till de lokala jaktvårdsdistrikten. Den nya förordningen förbjuder vårjakt på ejder, knipa, småskrake och storskrake. Vårjakten som tidigare tillåtits i södra och sydvästra Finland har visat sig bryta mot EU:s fågeldirektiv. Den nya förordningen tillåter endast begränsad vårjakt av alfågel i skärgården. Ändringarna träder i kraft den 29 augusti.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser