Nya fjälljaktsregler?

Östersund (JJ) Efter kritik från Kommerskollegiet ska länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland gemensamt försöka ta fram nya regler för småviltsjakten på statens marker ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen.

Hittills har jägarna i Jämtland och Norrbotten haft förtur till jakten på statens marker under de två första jaktveckorna. I Västerbotten infördes förra hösten en viss förtur för svenska jägare under de fem första jaktdagarna.
Kommerskollegiets uppfattning är att jakten ska EU-anpassa vilket troligtvis kommer att innebära gemensam jaktstart för utländska och svenska jägare. Detta kommer i sin tur innebära ökat jakttryck och troligtvis inskränkningar i antalet jaktkort som säljs.
Kort sagt rejäla försämringar för svenska jägare och ökade chanser till jakt för EU-medborgare.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser