Nya bevis i Lillhärdalsfallet?

Mora (JJ) – Nu ska vi ut och jaga varg. Så skrev en av de fyra misstänkta härjedalingarna för grovt jaktbrott på varg i det så kallade Lillhärdalsfallet till en flickvän innan männen greps av ett stort polisuppbåd vid Ulvsjön i norra Dalarna på gränsen till Härjedalen i Tandsjöreviret í maj 2012. Mora tingsrätt friade männen från misstankarna om grovt jaktbrott i våras, men detta överklagade åklagaren Åse Schoultz domen till Svea Hovrätt som inlett en fyra dagar lång rättegång om målet.

Inför hovrättsförhandlingarna har åklagaren lagt fram nya bevis, som hon menar styrker hennes uppfattning om att männen var ute efter att jaga vargarna i reviret.

Männens SMS-trafik under de aktuella dagarna i maj 2012 kommer att visa för hovrätten att det handlade om vargjakt och inte om att reka inför bäverjakt, som de själva har påstått, säger åkalare Åse Schoultz.

– Och det var en mycket väl planerad och organiserad jakt på varg som de fyra i Lillhärdalsfallet skulle ägna sig åt. Enligt min mening, säger Åse Schoultz, är den nya bevisningen mycket stark och kan komma att fälla dem i hovrätten.

Det är 19 tidigare inte kända SMS som Rikskrim tagit fram. Och några handlar om spår efter varg förutom SMS:et till flickvännen att man skulle ut på vargjakt.

En av de misstänkta männen, Anders Dunder säger så här om åklagarens nya uppgifter i målet:

– SMS:et var inte riktat till flickvännen utan hennes syster, som han retar för att hon är kramare, säger Dunder (det var inte han som skickade detta SMS).

– Det har nu efter tre och ett halvt år framkommit i sista timmen några SMS som naturligtvis kan kännas besvärande.

– Det gäller ju att ha en bra förklaring och hovrättsförhandlingarna kan hänga på en skör tråd efter åklagarens utspel. Det kan komma att åberopas någon form av betänketid för några av advokaterna. Tack vare det sena utspelet har lagmannen på hovrätten talat med åklagaren om denna senkomna handling. Detta skulle ha varit med i förundersökningen och alla advokater kommer att påminna Schoultz om detta, säger Dunder till frilansjournalisten Leif Eriksson, Sveg.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser